Posebno se posvečamo problemu glavobolov!

V nevrološki ambulanti uporabljamo sodobni trend obravnave bolnikov z glavoboli, ki občasno zahteva tudi interdisciplinaren pristop.

Glavobol je simptom, ki nastane zaradi številnih vzrokov. Bolečina je najpogostejši simptom, bolečina v glavi pa se pojavlja pogosteje kot kjerkoli drugje v telesu. Glavobol je verjetno ena od človekovih najbolj pogostih težav in skoraj vsakdo ga pozna iz lastnih izkušenj. Pojavi se lahko kot relativno izoliran simptom, lahko kot eden v skupku simptomov (npr. migrena) ali pa kot del razvijajoče se bolezni (npr. možganski tumor). Je torej vodilni ali spremljajoči simptom številnih bolezni. Obstaja 260 različnih glavobolnih entitet. Razumevanje razvrstitve glavobolov in pravilna diagnoza je osnova za uspešno zdravljenje.

Pri ambulantnem delu je treba najprej opredeliti oz. izključiti sekundarni glavobol. Izredno pomembna je anamneza; vzeti popolno in natančno anamnezo je spretnost, ki jo prinese praksa.

Vsekakor potreben tudi splošni in nevrološki pregled, ki ponavadi potrdi vtis iz anamneze, da gre za primarni glavobol, včasih pa z njim odkrijemo znake, sumljive na organski vzrok. Pomembno je poznati opozorila, ki kažejo na možnost sekundarnega glavobola. Takrat nevrolog indicira nadaljnje diagnostične preiskave (CT in CTA glave, MR in MRA glave ter druge diagnostične postopke v nevrologiji….) s katerimi lahko pravočasno odkrijemo morebitne patološke spremembe.