Pomoč pri glavobolu

Spoštovani prof. dr Pogačnik! Stara sem 40 let in imam glavobole že od 20 leta starosti. Sprva so se pojavljali 1-krat na 3 mesece, v zadnjem letu pa 1-2 krat mesečno. Glavobol začenja na eni strani, je izredno močan, spremlja ga slabost in včasih bruhanje, moti me svetloba in moram počivati. To lahko traja tudi do 3 dni. Navadna zdravila proti bolečinam (Aspirin, Lekadol), ki jih dobim v lekarni mi več ne pomagajo. Kaj mi svetujete v zdravljenju? Zahvaljujem se vam za odgovor.

Odgovor: Spoštovana, vaši anamnestični podatki kažejo na migreno brez avre. Svetujem pregled pri nevrologu zaradi natančne opredelitve diagnoze in pravilne izbire zdravila za zdravljenje vaših migrenskih napadov. Glede na trajanje vašega migrenskega napada bo v zdravljenju z zdravili verjetno najbolj učinkovit eden od triptanov, ki ima dolgo razpolovno dobo (npr. frovatriptan). Lep pozdrav.

Star sem 36 let. V zadnjem letu se mi je 3 krat pojavila podobna motnja. Naenkrat je postala slika meglena in prišlo je do izpada vidnega polja na desni strani. To je trajalo približno 15 minut, nato se je vid povrnil. Kmalu se je pojavil hud glavobol po eni strani, ob tem pa mi je bilo močno slabo. Glavobol je trajal 6 ur. Potem sem bil še ves dan utrujen. Kaj naj naredim? Ali so potrebne preiskave? Hvala za Vaš odgovor.

Odgovor: Anamneza govori za vidno avro pred nastopom migrenskega glavobola in za migrenski glavobol ter postdromalno fazo migrenskega napada. Seveda pa je potreben nevrološki pregled,  ki bo v primeru, da gre za migreno z avro, povsem normalen. V primeru najdbe  nevrološkega izpada bo potrebno narediti slikovne preiskave glave, vključno z prikazom možganskega ožilja. Z lepimi pozdravi.

Spoštovani, stara sem 42 let. Že od 15 leta imam pogoste glavobole, zadnjih 5 let pa praktično vsakodnevne. Bolečina je po vsej glavi, je v obliki pritiska, napetosti. Zaradi glavobolov redno jemljem zdravila proti bolečini, ki mi vedno manj pomagajo oz. so sedaj glavoboli vse hujši. Ponoči glavobolov nimam. Ali so potrebne preiskave? Strah me je, da imam tumor v glavi!? Lep pozdrav in hvala za vaš trud.

Odgovor: gre za kronični glavobol in sicer tenzijskega tipa. Simptomov in znakov, ki bi kazali na sekundarni glavobol, v vprašanju ne navajate. Verjetno gre tudi za prekomerno uporabo analgetikov in se zato značaj glavobolov spreminja in postajajo vse hujši. Prav prekomerna uporaba zdravil je največja nevarnost, ki preti bolniku z tenzijskim glavobolom. Verjetno je potreben pregled pri nevrologu zaradi izključitve sekundarnega glavobola oz. potrditve, da gre za primarni glavobol tenzijskega tipa; o napotitvi se bo odločil vaš izbrani zdravnik.

Stara sem 55 let in do sedaj še nisem imela hujšega glavobola. Pred 3 meseci se je pojavila kratkotrajna neznosna bolečina v predelu desnega lica in desne spodnje čeljusti. Bolečina se pojavlja vsak dan in večkrat preko dneva, pa tudi ponoči. Sproži jo žvečenje hrane, umivanje zob in podobno. Niti zasmejati si več ne upam!  Bila sem na pregledu zob pa niso našli nič posebnega. Jemala sem Nalgesin in Lekadol pa ni učinka. Sem obupana. Prosim za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam.

Odgovor: po opisu gre za tipično obrazno bolečino, ki je nevralgična. Verjetno gre za idiopatsko nevralgijo nervus trigeminusa desno in je potreben čimprejšnji  nevrološki pregled. Nevrolog bo odredil ustrezna zdravila in morebitne diagnostične preiskave.